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INTERPRETATION LETTER  CRS-0001
 
September 15, 2008 
 
Custom Computer Programs 
 

 
 
Thank you for your email of August 20, 2008 regarding the application of Ontario retail sales tax 
(RST) to custom computer programs. 
   
This interpretation is based on the information provided and which is conveyed in the 
“Understanding of Facts” portion of this interpretation.  Please review the information for its 
completeness and accuracy.  If it is determined that the information is incomplete or inaccurate, 
this interpretation will not be binding.  In the event that our understanding of the facts is 
inaccurate or incomplete, please notify the undersigned, in writing, so that we may reconsider 
our opinion. 
 
UNDERSTANDING OF FACTS 
 
You are enquiring about a specific statement in RST Guide 650 – Computer Programs and 
Related Services, wherein it states the following: 
 
 A computer program does not qualify as custom if: 
 

• The intent at the time of development is to resell the computer program to others 
(e.g. the developer retains the rights to the source code or the program)… 

 
In particular, you wish to confirm whether a computer program created for one entity, where a 
formal written contract stipulates that the program will be for the exclusive use of that entity, 
would qualify as a custom computer program, despite intellectual property rights being retained 
by the developer (yourself).   
 
LEGISLATION AND/OR ADMINISTRATIVE POLICY 
 
Tax Payable on Purchaser of TPP 
 
Subsection 2(1) of the Ontario Retail Sales Tax Act (Act) imposes tax at the rate of 8% on the 
purchaser of tangible personal property (TPP).  Section 1 of the Act defines “TPP” as, personal 
property that can be seen, weighed, measured, felt or touched or that is in any way perceptible 
to the senses, and includes computer programs. 
 
 

Information and Disclaimer 
This interpretation letter was issued based on the specific circumstances or situation of a taxpayer or vendor and the law and tax 
policy in effect at the time the ruling was issued.  Specific facts relevant to your situation may change the application of the tax.  In 
accordance with the Freedom of Information and Protection of Privacy Act, all confidential and identifying 
information has been removed from this interpretation letter. Please be aware that any statute or policy referred 
to in this letter may have been superseded. Where a letter contains links to a retail sales tax publication, the link 
is to our current publication on that subject, regardless of the date that the ruling was originally issued, and the 
current publication may not be reflective of the information originally provided. In no event shall the Government 
of Ontario be liable for any damages whatsoever arising out of, or in connection with, the use of the information 
contained herein. 

 



 

 

LEGISLATION AND/OR ADMINISTRATIVE POLICY (Cont’d) 
 
Computer Programs 
 
The Act defines a “sale” to include the transfer or delivery in any manner of a computer program 
including the assumption of, or adherence to, a licence to use the program.  We consider the 
sale of a computer program to include leases, licencing agreements, or “right to use” 
arrangements.  A computer program is taxable even if there is no formal licence agreement. 
 
The sale, licence or the right to use a taxable computer program, and/or a program that is 
licenced to more than one person, is taxable and does not qualify for exemption as a custom 
computer program. 
 
Paragraph 7(1)(62) of the Act provides for an exemption from RST on the purchase of computer 
programs designed and developed to meet the specific requirements of the initial purchaser, but 
only in such circumstances as the Minister may prescribe.  
 
The owner of a custom computer program must provide a valid Purchase Exemption Certificate 
(PEC) when claiming an exemption from RST on services provided in relation to that program.  
The PEC must be retained by the service provider to support sales where no RST was charged.     
In the absence of a PEC, service providers are required to charge, collect, and remit RST. 
 
Subsection 14.2 (1) of Regulation 1012 under the Act defines the following terms: 
 

A Apre-written computer program@ is a pre-packaged computer program that may be 
purchased off-the-shelf and ready for use without modifications or a computer program 
that is designed and developed for the use of more than one person. 

 
A Acustom computer program@ is a computer program that is designed and developed 
solely to meet the specific requirements of, and that is intended for the exclusive use of, 
a particular person. 

 
ANALYSIS & CONCLUSION 
 
Paragraph 7(1)(62) of the Act provides an exemption for computer programs which are 
Adesigned and developed to meet the specific requirements of the initial purchaser, but only in 
such circumstances as the Minister may prescribe@. Under section 14.2 of Regulation 1012 to 
the Act, in order to qualify for the exemption, the computer program must be a Acustom 
computer program@, being Aa computer program that is designed and developed solely to meet 
the specific requirements of, and that is intended for the exclusive use of, a particular 
person...@   
 
Although the transfer of intellectual property rights would support the claim that the computer 
program is intended for the exclusive use of the purchaser, retaining such rights would not, in 
and of itself, render the computer program a taxable computer program.  Provided the 
developer explicitly states (by way of a contract or other legal documentation) that the program 
being developed for the customer will be for the exclusive use of that customer, then such a 
program may qualify as a “custom computer program” despite intellectual property rights being 
retained by the developer.   
 
If you have any further questions, please contact our office. 
  
 
 
 


